Ukrajinská protiletecká obrana zahnala na Krym dva ruské vrtuľníky

24.05.2014 Celý región

Kyjev 24. mája (TASR) - Ukrajinská protilietadlová obrana dnes varovnými výstrelmi zabránila dvom ruským bojovým vrtuľníkom, aby pokračovali v lete z Krymského polostrova nad územie Ukrajiny. Informovalo o tom dnes ukrajinské ministerstvo obrany.

Dva vrtuľníky typu Mi-35 sa dnes krátko pred 13.00 h miestneho času pokúsili narušiť administratívnu hranicu medzi pevninskou Ukrajinou a Krymským polostrovom, ktorý sa v polovici marca na základe sporného referenda stal subjektom Ruskej federácii.

Varovné výstrely z pozícií ukrajinskej armády na kontrolnom stanovišti na myse Kutara v Chersonskej oblasti oba stroje donútili vrátiť sa na Krym, spresnila tlačová služba ukrajinského rezortu obrany.

K incidentu došlo v predvečer predčasných prezidentských volieb, od ktorých si nové ukrajinské vedenie sľubuje posilnenie svojej pozície k Moskve. Očakáva sa, že voľby vo východnej časti krajiny, kde je veľmi silné separatistické hnutie, budú sprevádzať veľké ťažkosti. V niektorých oblastiach sa hlasovanie zrejme ani neuskutoční.

Od konca marca, keď ukrajinské vedenie stiahlo svoje jednotky z Krymského polostrova, ide o prvý podobný incident medzi ruskými a ukrajinskými ozbrojenými silami. Vo východnej časti krajiny sa však ozbrojené zrážky odohrávajú už niekoľko týždňov. Ich aktérmi sú protivládni separatisti, podporovaní Moskvou, a príslušníci vládnych síl zúčastňujúcich sa na protiteroristickej operácii. Pri ozbrojených zrážkach prišlo o život už niekoľko desiatok ľudí, vrátane civilistov.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že v noci nadnes sa cez hranice na východe Ukrajiny opäť pokúsilo ilegálne prejsť niekoľko ozbrojených skupín z Ruska. Rezort vyslovil podozrenie, že k tomu došlo za spoluúčasti ruských pohraničníkov.

Podľa ukrajinského MZV ide o ďalší z pokusov o zmarenie predčasných prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia v nedeľu, ako aj o destabilizáciu situácie v tejto časti Ukrajiny a podporu proruských separatistov.
 

Vyberte región